Deterjan nasıl Yapılır? Bu soruya cevap aramadan önce Deterjan nedir? Tanımını yapmak gerekir. Deterjan, kimyasal formülü: C₁₂H₂₅- OSO₃Na olarak sembolize edilen, petro-kimya ürünleri dediğimiz petrol ve türevlerinden yapılan genel temizlik işlerinde kullanılan, krem, toz veya sıvı halde piyasada kullanıma sürülen temizleme maddesidir. Genel tanımı yapılan deterjan ihtiyaç miktarına göre çeşitli ambalajlarda satılır. Sıvı deterjan, toz deterjan gibi üretilme halleri ile anılır.
Sabun ve deterjan farklı kir temizleme ürünleridir. Sabun hariç diğer tüm temizleme malzemeleri genel olarak deterjan olarak isimlendirilir. Çamaşırda kullanılan çamaşır deterjanı, bulaşıkta kullanılan bulaşık deterjanı, yüzey temizlemede kullanılan yüzey temizleme deterjanı gibi kullanıldığı alan ve yere göre isim alır.
Deterjan Yapımında Kullanılan Maddeler Neler?
Deterjan nasıl Yapılır?
Genel olarak yapıldığı malzeme petrol ve petrol türevi olan ürünlerdir. Detaylandıracak olursak deterjan içindeki malzemeler genel olarak;
- Su bulunur,
- Koku vermek için parfüm ana maddesi,
- Tuz,
- Renklendirmek için boya katkısı,
- Betain maddesi,
- Ağartıcı maddeler,
- Kostik, Sles gibi maddeler,
- Optik parlatıcı maddeleri,
- Karbonat malzemesi,
- Zeolit denilen alüminyum silikat,
- Polimer denilen yüksek molekül ağırlıklı maddeler kullanılmaktadır.
Belirli bir formül dahilinde bu maddelerin karıştırılması ile ihtiyaca göre sıvı, toz veya krem şeklinde üretilir. Deterjanlar belirli formüller ve karışımlar dahilinde üretilen bir ürün olduğundan genel olarak fabrikalarda yapılır.
Evde Deterjan Yapılabilir mi?
Evde deterjan üretimi yapmak teknik olarak mümkündür. Ancak bu üretimin çok dikkatli ve titizlikle az miktarda gerçekleşmesi gerekir. Aksi takdirde kimyevi maddeler yarar yerine evde yaşayan insanlar için hayati tehlike yaratacak zararlara yol açabilir. Maliyet olarak da evde yapılan deterjan çok ucuza gelmez.
Deterjan Çeşitleri
Deterjan nasıl Yapılır? Evlerde, işyerlerinde genel temizlik yapmak ve kirleri çıkarmak için yapılır. Bu nedenle deterjanlar hangi amaç için kullanılacak ise o ihtiyaca göre çeşitlendirilir. Deterjan çeşitleri olarak;
- Çamaşır deterjanları,
- Bulaşık deterjanları,
- Yüzey temizleme deterjanları,
- İnatçı kirler ve zor alanlar için üretilen deterjanlar olarak bir ayırım yapmak mümkündür.
Dünya gündemine II. Dünya savaşından sonra giren deterjanlar o günden bugüne yoğun olarak kullanılmaktadır. Hayatın her alanında vazgeçilmez kir ve leke temizleyici olarak nüks etmiştir. Deterjanları kullanım yerlerine göre sıraladığımız gibi katı, sıvı ve krem şeklinde olma durumlarına göre de üç ayrı çeşit olarak sınıflarız.
Yorum bırak